Kell az apa-kép is a gyermeknek

Létrehozás: 06/21/2017 - 14:11

Tavaly több mint 72 ezer 200 apa nevelte egyedül gyermekét Magyarországon a KSH adatai szerint. Ez persze ugyanúgy nem egészséges a gyermekek szempontjából, mint az apák hiánya a családban. Június harmadik vasárnapja 1910 óta az apák napja.

Számos családban sajnos apa nélkül nő fel a gyermek, válás, vagy egyéb ok miatt – mondta Ház Gergely András, a Csakazértis a Családokért Egyesület vezetője, aki feleségével hat gyermeket nevel. Gondoskodó anya kell a gyermek mellé, de kell, hogy legyen egy apaképe is a gyereknek, hiszen az ő szerepe is nagyon fontos a személyiségfejlődés során. Hogy egészségben és boldogságban nőjenek fel a gyerekek, az apa elsődleges „feladata” az anyával jóban lenni, s ugyanígy fordítva is.
A házasság mellett kiálló egyesület vezetője szerint lehet jól élni és jól gyereket nevelni akkor is, ha nem esküdtek meg a szülők. Ugyanakkor a házasság, és azzal együtt a kimondott, leírt elköteleződés még jobban megerősíti az összetartozást. Hiszen az ember nem fordulhat ki egy kapcsolatból és a felelősség alól akkor sem, ha gondok vannak, azokat meg kell oldani. Csak akkor tudnak egészséges családban élni a gyerekek, ha ezt így közelíti meg a pár. Úgy látja, fogyasztói társadalmunkban az önmegvalósításra való törekvés gátja a gyermekvállalásnak és az elköteleződést jelentő házasságnak.
Ház Gergely András hozzátette: az apa, illetve annak hiánya döntően befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Van példa arra is, hogy a jó apa hiányát próbálja kompenzálni felnőttként a lány, amikor párt választ. Ez nem mindig egészséges. A fiúknál pedig az apa adja a mintát, s azt követi a gyermek mind pozitív, mind negatív értelemben. Nagyon fontos, hogy legyen együtt töltött idő a gyerekekkel, akár közösen, akár külön-külön.

További részletek itt:

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/apaehes-gyermekeket-termel-a-messze...