Mindenütt jó, de jó otthon? – Rendhagyó randevú a Trattoriában

Létrehozás: 02/14/2018 - 20:50

Miért is rendhagyó?

Ismerjük azt a szituációt, amikor elmegyünk együtt vacsorázni (Ugye elmegyünk?!), ülünk egymással szemben, és tolulnak az agyunkba a gyerekek ügyes-bajos dolgai, a régóta elintézendő ház körüli feladatok, néhány megválaszolatlan hivatalos levél, stb., stb. Valahogy nehezen jönnek a romantikus szavak, nehéz kikapcsolni a gondolatokat, és csak a másik jelenlétében lenni.

Ezért találtuk ki a rendhagyó randevút, hogy a fél órás előadás alatt lassan megérkezzünk egymáshoz, életünkhöz, mindennapjainkhoz.

Jó volt hallgatni az előadókat; kétségtelenül az első néhány percről nem tudnék számot adni, de ahogy jöttek sorra az életpéldák, egyre több csengett ismerősen.

Például egy tipikus szituáció:

A férjem késve jön haza, már nem először a héten. Olyan rendes, hogy még fel is hív, amikor már látja, hogy késni fog. És mit csinálok én? Felhergelem magam, hogy »Nem igaz, hogy legalább egyszer nem lehet időben hazajönni« és egyre inkább bele lovalom magam az önsajnálatba. Így amikor kimerülten hazajön a „drága”, semmi jóra nem számíthat, és garantáltan oda az egész este.

– Hallgatom az előadást, amit mellesleg már legalább kétszer hallottam, és belém nyilall a felismerés: Én még máig is van, hogy így viselkedem! Tényleg megéri? És sokadjára jön a konklúzió, hogy nem. Hogy mindkettőnknek sokkal jobb lenne, ha fennmaradt időben sütnék egy sütit, vagy csinálnék valami finom vacsorát. Hiába, az előadásokat nem csak hallgatni kell, de megéri ki is próbálni.

Teológiára járok, és a legutóbbi antropológia (az egész embert vizsgáló filozófiai tudomány) előadáson azon ment a vita, hogy mi az, hogy hiteles. Bármit mondtunk, valahogy nem sikerült kimerítően meghatározni a hitelesség kritériumát. Én meg arra gondoltam, miközben hallgattam Mester Juditot és Balázst a Trattoriában, hogy ez hiteles. Nem elméleteket fejtegetnek, és nem mondják meg a tutit, csak őszintén végig nézik a saját és mások életét, és igyekeznek a hibákból tanulni, a jó példákat pedig átvenni.

Nagyon jó érzés testközelből hiteles emberektől tanulni a jó légkör kialakításának nem is olyan bonyolult, ám olykor mégis nehezen megvalósítható fortélyait.
 

Lásd még