A jó házasság nem lemondással, hanem épüléssel jár

Létrehozás: 02/17/2018 - 20:26

– hangzott el azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a Házasság hetén a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban tartottak olyan kaposvári párokkal, akik élettörténetük tapasztalatait osztották meg a hallgatósággal, hogy ezzel népszerűsítsék a házasság intézményét.

Sarkadi Kiss János színművész és Mészöly Zsófia zenész, fuvolaművész nyolc éve élnek együtt, de friss házasok, hiszen fél éve keltek egybe. Ahogy Sarkadi Kiss János fogalmazott: még élénken él benne a lakodalom nyűge és boldogsága. Mészöly Zsófia hozzátette: a három gyermek elválaszthatatlan kapocs közöttük, az együttélés szoros kötelék, de házasság nélkül hiányérzetük volt, most kimondhatatlanul más érzés házasnak lenni.
Nyilvánossá kell tenni a házasság értékeit, így érvelt Radnai István és Radnai Márta, akik 32 éve házasok és öt lánygyermeket nevelnek. Húsz évesen esküdtek egymásnak örök hűséget, és akkoriban a házasságok még egy életre szóló kapcsolatnak indultak. Újabban ismét nő a házasság presztízse, értettek egyet a beszélgetés résztvevői. Ezt mutatja, hogy az utóbbi hét évben másfélszeresére nőtt a házasulandó párok száma hazánkban, 31 ezerről 55 ezerre. Sokan azonban 30 éves koruk felett állapodnak meg, a tanulás és az életkezdés elhúzódása miatt a családalapítás ideje kitolódott. Másoknak nehézséget okoz az elköteleződés egy szabadnak tartott világban.

Ma már mások az elvárások a házassággal szemben, fejtette ki Sarkadi Kiss János. Szerinte az emberek előbb egzisztenciát akarnak teremteni és azt megkoronázni a házassággal, míg a szülei generációja ehelyett azt mondta: édesem, majd lesz valahogy, és tűzön-vízen át kitartottak egymás mellett.
A házasság megerősítésén kell dolgozni, hiszen sokan önismeret, társismeret és emberi kapcsolatok híján élnek, fűzték hozzá Radnaiék. Szerintük a jó házasságban az a legfontosabb, hogy vágyjunk arra, hogy megértsük a társunkat.

Lássuk meg párunk értékeit!

Ne adjuk fel soha a reményt, még a házasság nehézségeinek idején sem, tanácsolták a párok. Radnai Márta szerint a legfontosabb, hogy a párunkat értékesnek lássuk, és arra koncentráljunk, ami jó és szerethető benne, mert akkor könnyebb elfogadni a gyengéjét is. Ne arra várjunk, hogy a társunk változzon, hanem magunk is alakuljunk, figyeljünk oda rá, hogy mit szeretne. Mészöly Zsófia azt mondta: a házasságban a konfliktusokat mindig szeretettel és tisztelettel beszéljék meg a felek, és ne söpörjék a szőnyeg alá a problémákat. Szerinte sok házasságban az okozza a gondot, hogy nincsenek jól megszabva a szerepek.

Önfeladás nélkül

Pápai Gábor Brüsszelben dolgozik, felesége, Walter Virág Gyesen van, két gyermeket nevelnek. A férj szerint a házasság végtelen kompromisszumkötés, és ebben az a legjobb, hogy bár nem mindig ugyanazt akarják, de végül meg lehet egyezni a saját véleményünk feladása nélkül is. Abban mindegyik házaspár egyetértett, hogy házasságban élni más minőség.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/hazassag-nem-lemondassal-ha...

Lásd még