Ez történt a 2017-es Házasság Hetén Kaposváron

Létrehozás: 02/23/2017 - 16:30
Séta a Házasságért

Beszámoló a 2017-es Házasság Hetéről

Nagy sikerrel ért véget a Házasság hete idei programsorozata Kaposváron is!

A hét felvezetése a „Képzeld el a családod!” rajzpályázattal indult, mely a következő kérdést feszegette: amikor gyerek voltál, gondolkodtál azon, milyen is lesz 10-20 év múlva az életed, amikor
családod lesz? Kaposváron sok-sok gyermek és fiatal ragadt ceruzát vagy ecsetet az elmúlt hetekben, és lerajzolta, amit álmodott. Közel négyszáz műből nyílt kiállítás a Takáts Gyula Megyei és Városi
Könyvtárban. A rajzpályázat eredményhirdetésekor a gyerekkönyvtár ajtajára kitehették volna a „megtelt” - táblát, olyan sok gyerek, szülő és pedagógus volt kíváncsi az alkotók munkáira. A 19 díjazott értékes ajándékokat vehetett át támogatóink jóvoltából. Szívet melengető látni, hogy a következő generációnak is alapvető vágya, hogy boldog és teljes családban éljen. Az egyik kisgyerek ezt írta a rajzára: „Én is ilyen boldog családot szeretnék, mint ez a mostani.”

A hétfői napon az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt esemény Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadása volt. Az előadó a tőle megszokott lelkesedéssel beszélt a nő és a férfi különbözőségéről, amely már a fogantatás pillanatától kialakul és azután - a körülményektől függetlenül - egyre nyilvánvalóbbá válik. Sok életpéldával és humorral is fűszerezett előadást tartott a helyszínt zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak.

Bálint napra két nagyszerű programlehetőség is kínálkozott. Mihalec Gábor egy impozáns különteremben tartott előadást a kaposváriaknak a Házasság hete rendezvénysorozat keretében Cseréljem vagy javítsam címmel. Az előadó hangsúlyozta, hogy más a célja az együtt járásnak és más a házasságnak. A házasságban nem nullázhatjuk le a kapcsolatot, mert nem ezt ígértük korábban. A párterapeuta kérdéseinek segítségével más szemüvegen keresztül nézhettük a kapcsolatainkat illetve kaptunk néhány ötletet arra is, hogyan javíthatjuk azt, ami már kezd elromlani.

A nap másik nagyszerű eseménye az Ádám és Éva előadás volt. Stand-up vagy monodráma volt? Talán nem is a műfaj, hanem a mondanivaló a lényeg. Ahogy néztük az előadást többször is felmerült, hogy vajon ki tanult kitől, mert Uzsalyné dr. Pécsi Rita előző nap épp ugyanezeket a problémákat boncolgatta. Benedek Zalán előadása itt-ott „némafilm” jelleggel és színes zenei aláfestéssel, máskor szerepjátékkal, vagy űrbéli híradással gondolkodtatott. Előadása nagyszerű görbetükröt tartott elénk.

A következő két nap eseménye egy Rendhagyó Randevú volt, melyen a párok egy gondolatébresztő előadást követően tudtak egy romantikus vacsorát eltölteni, illetve alkalmuk nyílt beszélgetni egymással. A program rendkívül népszerűnek bizonyult, mivel két alkalommal is teltház volt.

A hét csúcspontjának a „Séta a házasságért” megmozdulást szántuk. A várakozásoknak megfelelően nagyszerűen alakult, melyben a kaposvári főtéren zárásként megjelenő emberekből kialakított élő szívforma is a hét hangulatát támasztotta alá.

Szombaton még családos játszóházak várták a kisgyermekeseket, illetve a Csiky Gergely színház társulatának előadása tette fel a koronát a hétre. Összegezve az egész hetet több mint 500 résztvevőt számláltak a különböző programok, melyek mindenütt nagy sikerrel záródtak.

A rendkívül sok pozitív visszajelzésből kiindulva már most a teljes csapat a jövő évi Házasság Hete tervezgetésébe kezdett, már nagyon várjuk!

Ház Gergely (Elnök)
CSAKAZÉRTIS a Családokért Egyesület
a Házasság Hete kaposvári főszervezője

Lásd még

2019-03-19 04:42
a kártya
2019-01-25 08:19
Bagdy Emőke
2018-12-20 22:53
2018-09-10 08:44