A gyermek: áldás – Székely János szombathelyi megyéspüspök javaslatai a népességfogyás megállítására

Létrehozás: 09/11/2017 - 21:41
 Székely János szombathelyi megyéspüspök javaslatai a népességfogyás megállítására

A Magyar Kurír Székely János szombathelyi megyéspüspök írását közli a gyermekvállalásról. A főpásztor javaslatokat tesz a népességfogyás megállítására is.

Az alábbi linkre kattintva új lapon olvasható a teljes cikk.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-gyermek-aldas-szekely-janos-szombathelyi-megyespuspok-javaslatai-nepessegfogyas-m

...

2. Cselekvési javaslatok

a. Family mainstreaming

Mostantól minden törvényt, minden állami intézkedést meg kellene vizsgálni abból a szempontból, hogy a családokat, a házasságkötést, a gyermekvállalást segíti-e. Ha nem, módosítani kell az intézkedést.

b. Oktatás-nevelés
I. Jegyesoktatás mindenkinek

Minden házasságra készülő párnak legyen kötelező egy körülbelül négyalkalmas házassági felkészítőn részt venni. Szabadon választhatják meg a párok, hogy állami felkészítésben vagy valamelyik egyház által szervezett jegyesoktatásban kívánnak részesülni. Az oktatás fő témái között szerepeljen a kommunikáció, a konfliktusmegoldás, a tipikus férfi és női tulajdonságok, a gyermekvállalás és nevelés kérdése.

II. Családi életre nevelés az iskolában

A házasságok sikere nagymértékben lelki, szellemi tényezőkön múlik. Az iskola segítheti az érett, önzetlen, szeretetre képes személyiség kialakulását. [4]

Az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatásban is kapjon fontos helyet a családi életre nevelés. Helyezzenek hangsúlyt a kommunikációra, a konfliktusmegoldásra. A zene, a tánc, a színjátszás és más hasonló tevékenységek által is segítsék a fiatalok kapcsolatteremtési készségeinek fejlődését.

Csökkentsék a fiatalok túlterheltségét, például azáltal, hogy az általános iskolában nem vagy csak nagyon korlátozott mértékben adnak írásbeli házi feladatot.

c. Édesanyák segítése

Az édesanyák segítésének sok új formáját lehetne még bevezetni. Egyszeri szülési támogatás (esetleg a harmadik, negyedik gyermeknél emelt összeggel); a gyesről visszatérő anyákat részmunkaidőben foglalkoztatók támogatása; a vállalatok támogathassák a TAO keretéből a gyermekvállalást; munkahelyi bölcsőde és óvoda szintén a TAO keretből; nyári napközik; gyerekvigyázás megszervezése, támogatása (pl. egyházakon, civil szervezeteken keresztül); főállású anyaság lehetősége három gyermektől kezdve.

d. Fiatal házasok segítése

Keltető lakások biztosítása igen alacsony lakbérrel 5–6 évre fiatal házasoknak.

e. Családbarát média

Támogatni lehetne a családbarát filmek, műsorok sugárzását. Tiltani lehetne a kifejezetten destruktív, családellenes tartalmakat.

Olyan eszközöket kellene a piacon megjelentetni, melyeken a fiatal nem tud destruktív tartalmakat (horror, pornográfia, erőszak stb.) nézni. Ne a szülőnek kelljen megpróbálnia védett közeget biztosítani a gyermekének olyan eszközök világában, melyekhez nem ért. Esetleg a szülő büntethető legyen, ha a gyermeke nem ilyen eszközöket birtokol.

f. Lépések egy olyan ország felé, ahol a kisgyermek életét a fogantatástól kezdve védjük

A bevezetőben láttuk, hogy a demográfiai trend megfordításában döntő szerepe van az abortusznak (illetve az abortusz korlátozásának).

Az állam fejezze ki világosan, hogy az abortuszt nem tekinti helyes, civilizált megoldásnak.

Ennek érdekében a szülészetek harmadát, felét alakítsák át abortuszmentes, csak az életet szolgáló szülészetekké.

A szülészetekhez vezető utakra tegyenek ki plakátokat a gyermekről, a magzatról.

Az abortusz előtti tanácsadásban próbálják az édesanyát lebeszélni erről a döntéséről. Mutassák meg neki magzatát szép, nagy felbontású képen. Hívják be a gyermek édesapját is, és ha ő szeretné a gyermeket felnevelni, akkor az anya döntését halasszák el tíz nappal. Beszéljenek neki az örökbeadásról, és ha erre nyitott, ismertessék meg őt olyan szülőkkel, akik örökbe fogadnák a gyermekét. Esetleg az állam anyagilag támogassa azt az anyát is, aki megszüli és örökbe adja a gyermekét.

g. Hátrányos helyzetűek, szegények

Magyarországon az újszülöttek igen jelentős része szegény családokba születik. Kiemelt figyelmet kell fordítani ezekre a családokra.